May
29

Cel mai bun moment al zilei pentru a alerga

By

Este adevarat ca alergatorii obtin rezultate mai bune daca se antreneaza dimineata, in loc de seara?

Raspuns: Cel mai bun moment al zilei pentru alergat este o dezbatere de lunga durata in randul alergatorilor si expertilor in exercitii fizice.

 

Cercetarile indica faptul ca momentul optim pentru a alerga sau a face miscare este atunci cand temperatura corpului este mai ridicata, moment care, pentru majoritatea oamenilor este dupa-amiaza tarziu, intre 16 – 17. Alte studii confirma ca s-au obtinut rezultate mai bune la testele de performanta fizica, inclusiv capacitatea de aerobic, rezistenta, timp de reactie, si putere intre orele 16 si 19.

Dar, inainte de a incepe sa-ti schimbi rutina pentru a alerga intotdeauna dupa-amiaza tarziu respectiv seara devreme, tine cont de faptul ca exista, de asemenea, beneficii la alergatul dimineata. Alergatul dimineata ar putea creste rezultatele prin automotivare. Cercetarile arata ca cei care alearga dimineata sunt mult mai consecventi si rigurosi cu planul de antrenament decat cei care alearga dupa-amiaza sau seara.

Si, desi este posibil sa preferi sa alergi in a doua parte a zilei, unele cercetari indica faptul ca organismul se poate adapta la ora la care te antrenezi. Acesta este un plus pentru cei care prefera sa alerge dimineata, deoarece vor beneficia pe de-o parte de automotivare si moralul mai bun, si pe de alta parte de adaptabilitatea organismului rezultatele fiind superioare. Ca dovada, cele mai multe curse se desfasoara dimineata.

Alearga dimineata si vei obtine un alt beneficiu: rutina sanatoasa (te vei obisnui cu rutina de trezit devreme, mancat, baut, iesit la toaleta si facut exercitii)

Daca alergi de obicei dimineata, se pare ca dormi mai bine – un studiu a constatat ca exercitiile de minim jumatate de ora efectuate dimineata duc la un somn mai bun calitativ decat daca faci aceleasi exercitii dupa-amiaza sau seara (afirmatia este valabila pentru o rutina zilnica). Raspunsul cautat de tine este defapt la intrebarea:

In timp ce pare ca exista mai multe dovezi care indica faptul ca dimineata este cel mai bine sa alergi, pentru ca plusurile care vin cu alergatul si exercitiile fizice sunt mai multe si mai mari decat cele oferite de alergatul in cea de-a doua jumatate a zilei, se pare ca nu prea conteaza. Daca preferi sau iti este mai la indemana sa alergi seara, retine ca a alerga este mai bine decat a nu alerga. Alearga atunci cand este cel mai bine pentru programul tau, indiferent de momentul zilei, fa-o, deoarece vei primi toate beneficiile aduse de alergat.

Ca sa tragem o concluzie impreuna si sa te ajut in a lua decizia, trebuie sa faci cum e mai bine pentru tine, retine ca a alerga este sanatos.


Categories : exercitii fizice, sport

Comments are closed.

This is a Widget Section

This section is widgetized. If you would like to add content to this section, you may do so by using the Widgets panel from within your WordPress Admin Dashboard. This Widget Section is called "Feature bottom"