Sep
21

Dieta persoanelor sportive: stilul de viata impune dieta (PARTEA I)

By

Dieta persoanelor sportive sau cele care fac mult sport trebuie sa includa in alimentatie elemente nutritionale, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si minerale. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi este unic, avand propriul stil de viata si propriul metabolism, trebuie sa-si creeze propriul program de alimentatie.

Ai un stil de viata foarte activ si practici sportul saptamanal, chiar si numai o ora de alergat prin parc? Iata o lista cu alimentele indicate spre consum in acest caz:

Proteine – Daca alergati mult, aveti nevoie de la 10 pana  la 15 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala, zilnic. Pentru dieta persoanelor sportive, sunt recomandate proteinele cu un procent mic de grăsime precum: peştele, carnea de pui sau de curcan şi carnea roşie.

Carbohidraţi – Un efort fizic intens necesita procurarea porţiei zilnice de carbohidrati Acestia reprezinta sursa cea mai importanta de energie pentru organism. Unde ii gasim? Cerealele integrale, fructele, orezul brun, legumele (cartofi, mazare, fasole, linte) si semintele sunt principalele surse de carbohidrati.

Grasimi – In dieta persoanelor sportive nu ai nevoie de mai mult de 20% grasimi zilnic. Grasimile benefice pentru organism sunt cele din: peşte, nuci şi ulei de măsline.

Minerale – Oasele puternice au nevoie de calciu, atat pentru prevenirea fracturilor, cat si a osteoporozei. Pentru aceasta sunt recomandate: ouale, legumele cu frunze si vegetale.

Vitamine – Alimentele bogate in vitamine iti ofera energia zilnica necesara unui stil de viata activ.  Banane, sfecla, fructe de padure, brocoli, morcovi, fructe de mango si papaya, migdale,  alune sunt optiuni de ales pentru o alimentatie sanatoasa.

Daca sunteti o persoana activa, cu un stil de viata agitat, consumand alimentele din lista propusa veti avea parte de dublu avantaj: pe de o parte energia necesara fiecarei zile si, pe de alta, un regim de viata sanatos. Dieta nu este numai una naturala, ci una potrivita stilului de viata pe care il aveti: dieta persoanelor sportive.


Comments are closed.

This is a Widget Section

This section is widgetized. If you would like to add content to this section, you may do so by using the Widgets panel from within your WordPress Admin Dashboard. This Widget Section is called "Feature bottom"