Jul
06

De cate calorii are nevoie organismul tau in fiecare zi?

By

Calorii pozitive sau calorii negative, in general acestea sunt considerate a fi primul si cel mai greu obstacol atunci cand ne propunem sa slabim. Din nefericire majoritatea persoanelor privesc caloriile ca fiind inamicii oricarei diete, fara a intelege pe deplin rolul acestora. O calorie, reprezinta unitatea de energie pe are corpul nostru o extrage din alimente si o foloseste in procesul anabolismului, faza a metabolismului in care materiile nutritive introduse in organism sunt transformate in substante proprii.

caloriiOrganismul uman transforma cea mai mare parte din aportul de calorii in energie. Restul de calorii neconsumate sunt depozitate in organism sub forma de grasime. Insa cum putem afla care este necesarul zilnic de calorii?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.) a elaborat in urma studiilor notiunea de metabolism bazal, sau metabolism de baza, care ne indica caloriile minime necesare organismului pentru o zi. Caloriile necesare se vor calcula pentru situatia cand organismul este in rapaus,  odihnit, fara factori de stres, iar temperatura mediului este de 20 grade Celsius. Astfel calculul metabolismului bazal depinde de greutate, talie, sex, varsta si activitate fizica.

In tabelul de mai jos, putem calcula acest indice in functie de varsta, sex si constantele greutatea (P) si inaltimea personala (T).

Astfel, daca ne referim la numarul de calorii pe care este necesar sa il primesti din alimentatie, acesta trebuie sa fie cu maxim 300 de calorii mai putin decat necesarul zilnic caloric astfel incat sa poti sa slabesti sanatos.

Chiar daca nu toata lumea slabeste in acelasi mod, este importanta sa stabilim un numar minim de calorii zilnice, de la care ne vom construi viitorul regim alimentar.


Categories : reguli de urmat

Comments are closed.

This is a Widget Section

This section is widgetized. If you would like to add content to this section, you may do so by using the Widgets panel from within your WordPress Admin Dashboard. This Widget Section is called "Feature bottom"